fbpx

Kennen we ze nog? Igor en Galina? Het statenloze echtpaar dat 24 jaar geleden vluchtte uit de toenmalige Sovjet-Unie, na 9/11 op oneigenlijke gronden uit Amerika werd gezet en zonder enig recht van bestaan in Nederland strandde?

Hoe is het hen verder vergaan?

Igor en Galina willen terug naar hun laatste normale verblijf en dat is hun “home” in Amerika. Helaas wordt dat internationaal onmogelijk gemaakt. Verschillende pogingen via politiek, media en andere invloedrijke wegen bleken tevergeefs om de vastgelopen situatie uit het slop te trekken. Het Nederlandse rechtssysteem faalt als het om mensenrechten gaat.

Het ziet er voorlopig naar uit dat Igor en Galina in Nederland moeten blijven zonder universele rechten: recht op huisvesting en voeding, recht op medische zorg en kleding, recht op arbeid. De overheid ontneemt deze mensen de basale rechten en steun, wat gelijk staat aan stille moord!
Ja, we kennen de twijfels, het bagatelliseren en de ontkenning dat dit in ons eigen land gebeurt. Maar dit is precies wat er feitelijk gebeurt! Een uitzichtloze situatie…

“Op 7 april 2014 verklaart de regio Donetsk zich onafhankelijk van Oekraïne en wordt hun verhaal nog complexer dan het al was. Ze zouden nu moeten terugkeren naar een regio die onder het bestuur van de rebellen staat. ‘Er zijn 600.000 ontheemden en nog eens 500.000 mensen die het land ontvlucht zijn. En dan zouden wij daar terug naartoe moeten. Tsja, als wij geen recht op bescherming in Nederland of Amerika hebben, wie dan wel?’” (bron: De Correspondent)

Gelukkig zijn er mensen die Igor en Galina helpen. Wij blijven volhouden recht te halen voor deze twee mensen. De juridische steun die hiervoor nodig is, is helaas niet gratis in deze zeer complexe zaak.
Voor hun dagelijkse noden en zorg zoals voeding en onderdak vragen wij uw hulp door bij te dragen in de kosten. Het echtpaar is u hiervoor zeer dankbaar. Wilt u Igor en Galina steunen het komende jaar? Dat kan via Dakloos Apeldoorn, IBAN NL43INGB0005432216, onder vermelding van “Igor en Galina”.

Wij hopen dat 2015 een jaar van ommekeer zal zijn.

(foto: De Correspondent, Illustratie: Hannah Kay Piché).

Eindejaarsbericht: Update Igor en Galina