fbpx

Lieve mensen,

hierbij een korte udpate omtrent Igor en Galina, het stateloze echtpaar waar wij vanuit ons werk bij betrokken zijn geraakt. Het lot van deze mensen gaat ons enorm aan het hart. We hebben de hoop dan ook niet opgegeven. Hier moet, zo snel mogelijk, een oplossing voor komen.
Zo hebben we onlangs opnieuw geprobeerd via politieke wegen een doorbraak in hun situatie te creeeren. Helaas blijft het beleid in Nederland keihard tegen deze mensen die er ook niet voor hebben gekozen om hier te stranden. Sterker nog, ze willen graag terug naar hun thuis.

Het recente nieuws dat Nederland feitelijk weinig aan haar beleid richting asielzoekers wenst te veranderen, biedt vooralsnog weinig hoop. Onder anderen Vluchtelingenwerk, Groenlinks, de Christenunie en Amnesty International geven allen aan teleurgesteld te zijn. Ook in het geval van Igor en Galina blijft Nederland voorlopig bij haar standpunt: ze krijgen geen (tijdelijke) verblijfsvergunning en worden aan hun lot overgelaten. ‘Men’ vindt dat ze naar de Ukraine kunnen en het hun eigen schuld is dat zij hier nog zitten. Hoewel dit aantoonbaar onjuist is, trekken deze mensen aan het kortste eind wanneer ze moeten ‘opboxen’ tegen een groot overheidsapparaat dat vasthoudt aan haar eigen standpunt. Een overheid die gemakshalve vergeet dat we deze mensen hiermee aan hun lot overlaten. Werken mogen ze niet zien, maar hulp wordt hen ook niet geboden. Een gevaarlijke patstelling, vooral voor hun eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zonder vrijheid, zonder menswaardigheid, ligt depressie op de loer. Met name Igor is soms de wanhoop nabij. Hij gelooft niet meer in een rechtvaardige staat (of wereld) of dat er ergens iemand is die er iets aan kan of durft te doen.

Gelukkig zijn er ook mensen die hulp bieden en Igor en Galina ondersteunen in hun zoektocht naar een oplossing. Momenteel betekent dat niets anders dan op zoek gaan naar een advocaat die er zijn/haar tanden in wil zetten, de publiciteit (media) zoeken en de politieke wegen bewandelen.

Dit alles doen we al biddend, wachtend en hopend. Maar beslist niet passief.

Een dankpunt is dat God tot nu toe iederee keer weer nieuwe deuren heeft geopend en nieuwe mensen op ons pad heeft gebracht die ons verder willen helpen. We hebben eigenlijk op geen enkel moment langdurig stilgestaan. Soms was er wanhoop, wisten we het even niet meer. Hoe hieruit te komen? Hoe nu verder? Wat is nu de volgende stap?
En dan kwam er elke keer weer antwoord. Dat is reden tot hoop. Ook voor Igor en Galina. Zij zijn zelf een stuk minder moedeloos dan bijv. 2 maanden geleden. En ook zij zien zeker op de korte termijn de zegeningen. Echter tot op heden is er nog geen doorbraak in de voortslepende situatie, bidt dat die er spoedig mag komen!

Wil je met ons mee bidden? Voor Igor en Galina? Maar ook voor de beslissers bij de Nederlandse regering?

Ook concreet kun je nog steeds praktische hulp geven. Igor en Galina zitten al zolang ze hier verblijven zonder enige bron van inkomen. Ze zijn voor hun onderdak, eten, kleding en medische zorg dus volledig afhankelijk van giften. Wilt u hierin bijdragen? Maak dan een gift over o.v.v. Igor en Galina. Dit gaat rechstreeks naar hen, er blijft niets aan de strijkstok hangen. Heel hartelijk dank!

(bekijk hier een filmpje over Igor en Galina)

Update Igor en Galina: zoektocht naar hoop